Składniki na ok. 12 babeczek:
- 250 g naturalnego jogurtu (najlepiej w temp. pokojowej)
- 150 g roztopionego masła
- 4 jajka (powinny być w temp. pokojowej, ale ja wyjęłam z lodówki i też się udały ;-) )
- skórka otarta z 2 cytryn
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym
masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem.
Wymieszać rózgą lub łyżką tylko do połączenia się składników i uzyskania
gładkiej masy, nie dłużej.
Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremek na babeczki.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut.
Pyszności, zbliża się niedziela, może wykorzystam Twój przepis:))))
OdpowiedzUsuńPrzepis polecam - u mnie dzieciaki mieszały i wyszły :-) Do tego zapomniałyśmy o jajkach i dodałyśmy je po mące dopiero ;-)
OdpowiedzUsuń